Між Сходом і Заходом: безпека і ризики України

25 квітня 2013, 22:29
Власник сторінки
Конференц-менеджмент
0
347
Між Сходом і Заходом: безпека і ризики України

Arena CS гарантувала бездоганне проведення Шостого Київського безпекового форуму

Чи може небезпека давати перевагу? Це парадоксальне питання ми ставитимемо собі частіше й частіше: життя стає дедалі нестабільнішим, а наше прагнення безпеки чимдалі більше межує із нав’язливою ідеєю.

Найцитованіший сучасний учений-гуманітарій, британський соціолог Ентоні Ґідденс називає увесь сучасний світ «суспільством ризику». Мовляв, сьогодні як ніколи велике значення для успіху мають правильна оцінка ризиків та вміння давати раду із кризами й катастрофами. Ризик фактично став товаром.

Мабуть, саме це мали на думці організатори Шостого Київського безпекового форуму з фундації Open Ukraine, коли обирали для заходу тему «Безпека у небезпечному світі». Криза ЄС, нестабільна динаміка Китаю, заморожені конфлікти чорноморського регіону, енергетична революція у видобуванні сланцевого газу – це ті питання, про які зібралися поговорити 450 учасників і понад 40 панелістів, чия географія простяглася від Великобританії до Кенії і від США до Австралії.

Значну експертну підтримку надав провідний британський центр вивчення міжнародних відносин – Chatham House, що його на Форумі традиційно представляв відомий фахівець зі Східної Європи Джеймс Шерр. Варто відзначити, серед інших учасників, одного з батьків кенійської конституції Екуру Аукота, провідного українського публіциста Віталія Портникова, вченого з Бірмінгемського університету Оуена Ґріна, провідного німецького експерта з енергетики Франка Умбаха.

Представницькою була й політична частина: український віце-прем’єр Юрій Бойко, лідер об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк, грузинський віце-прем’єр Ґіорґі Барамідзе, посол США Джон Теффт, посадовці з Греції, Німеччини, Польщі. Модерував більшість сесій у фірмовому британському стилі ведучий Бі-Бі-Сі Девід Еадес.

Arena CS уже не вперше взяла на себе забезпечення логістики, постачання і координації Київського безпекового форуму. Організація такої конференції вимагала викластися на всі сто, але й стала, як і щороку, неабияким досягненням. Недарма експерти – учасники Форуму у своїх публікаціях відзначили високий рівень організації, гідний заходу регіональної, а може, й глобальної ваги.

Чому важливі такі події, як ця? Не тільки тому, що вони налагоджують безпосередній зв’язок із центрами політичного тяжіння в сучасному світі і дають змогу Україні говорити зі світом напряму. Хоча для підтримки високого рівня експертного середовища в Україні це теж важливо.

Ще важливішим є те, що такі форуми забезпечують зустріч політичних і фінансових центрів впливу із інтелектуальними ресурсами. Адже Форум зводить в одній дискусії політиків та експертів, а теоретичні дебати завжди мають практичний вимір для політики й економіки.

Ще від давніх греків відомо, що влада – не просто гроші, а гроші плюс знання. Останні ж кілька десятиліть на Заході панує думка, яку блискуче сформулював Мішель Фуко: влада – це і є знання. Неможливо ефективно змінити реальність, не знаючи її. Тому успішність кожної влади – це спроможність інтелектуалів, які її обслуговують.

Майбутнє України у світі ризиків залежить від того, наскільки взаємодіятимуть інтелект і політична дія. Шостий Київський безпековий форум – чи не найцікавіша спроба зробити так, що це відбувалося ефективно і по-сучасному. "Це наші партнери здавна, - каже директор із продажів Arena CS Яна Матвійчук, - ми дуже цінуємо співпрацю з ними і зробимо все, щоб підтримати її на високому рівні".

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
ТЕГИ: безопасность,международные отношения,политика,Украина и мир,Kyiv Security Forum
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.