Як подолати діабет?

30 квітня 2013, 13:45
Власник сторінки
Конференц-менеджмент
0
342
Як подолати діабет?

Європейські вчені і лікарі приносять в Україну передові практики лікування епідемії ХХІ століття

Коли ви ласуєте черговою булочкою, ви, ймовірно, переживаєте за свою фігуру. Але не так багато людей, надто в Україні, не забувають стежити і за часткою вуглеводнів у своєму раціоні, і регулярно перевіряти рівень цукру в крові, навіть якщо знають про спадкову схильність до порушеного обміну речовин.

 Мабуть, саме через це вітчизняна статистика настільки невтішна: близько 1 млн. 200 тис. українців мають діагноз «цукровий діабет», а ще 3-4 мільйони, за оцінками експертів, живуть, навіть не підозрюючи про те, що хворі.

 Діабет є однією з головних недуг ХХІ ст. ВООЗ оцінює ситуацію із захворюванням як «глобальну пандемію». Кожні 10-15 років кількість хворих подвоюється. Глобальні ж проблеми із харчуванням і способом життя тільки загострюють становище.

 Якщо в США дві третини дорослих американців потерпають від зайвої ваги, у таких країнах, як Китай і Мексика частка людей із ожирінням уже сягає 30%. Надлишкову вагу має й кожен третій українець. І хоча ми звикли звинувачувати в усьому фастфуд і колу, український раціон із великою кількістю жирів, непропорційно великою часткою таких продуктів як картопля і випічка, не належить до класики здорового харчування. При цьому проблеми, спричинені ожирінням і порушенням обміну речовин, обходяться тільки бюджетові США у $190 млрд. – пяту частину всіх видатків на охорону здоровя.

 The Economist вважає проблему почасти політичною, пропонуючи для її часткового вирішення низку заходів, таких як субсидіювання «здорової їжі». Однак боротьба із наслідками – хворобами обміну речовин, такими як цукровий діабет – лежить і лежатиме на плечах учених і практиків-лікарів.

 На жаль, не в кожній українській лікарні вони поінформовані про останні світові досягнення. Тому дуже важливо передавати лікарям навички найсучасніших і найкращих клінічних практик, і саме це було метою V Українського освітнього курсу Європейської асоціації з вивчення цукрового діабету (EASD), який відбувся 18 – 20 квітня у Львові.

 Заснована 1965 року, ця організація була і є лідером у царині дослідження й лікування діабету. Якщо на першій конференції Асоціації було виголошено тільки 48 доповідей, сьогодні її з’їзди збирають понад 2200 учасників, а сама вона налічує 8000 членів і видає провідний у своїй галузі науковий журнал.

 EASD завжди ставила завдання поширювати прогресивні методики лікування. Найкращою формою для цього стали освітні курси, де в ході півторагодинних семінарів звичайні лікарі знайомляться із досвідом провідних фахівців. Українські курси зазвичай збирають учасників ще й із інших країн колишнього СРСР і Східної Європи, утверджуючи таким чином регіональне лідерство вітчизняної медицини. Зайве казати, що це один із дуже небагатьох освітніх заходів для лікарів, де нема жодної реклами чи спонсорства фармацевтичних компаній.

 Нинішній курс торкався всіх аспектів лікування діабету. Як зберегти зір і кінцівки у пацієнтів із відповідними синдромами? Як лікувати ускладнення з боку серцево-судинної системи в діабетиків? А якщо пацієнт – вагітна жінка, дитина чи підліток?

 Та йшлося не тільки про ці споконвічні питання, а й про нові тенденції – про застосування інноваційної помпової інсулінової терапії, про виявлений імовірний зв’язок деяких гіпоглікемічних препаратів із захворюванням на рак. Багато діабетичних синдромів були представлені в новому світлі – наприклад, депресія чи проблеми із статевим життям як у чоловіків, так і в жінок. Проводили семінари і були доповідачами провідні фахівці, автори сотень наукових публікацій зі США, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Великобританії, Литви, Греції, Італії, Словенії, Франції – і України.

 Звичайно, такий захід має свої складнощі й виклики. Кожен семінар проводиться двічі поспіль, щоб лікарі мали більше нагод почути про різні аспекти лікування хвороби. Для більшої практичності й наочності, переважна частина семінарів відбуваються за участі пацієнтів. Arena CS, що вже не вперше забезпечує організацію заходу, впоралася із усіма складнощами навіть попри те, що освітній курс у Львові збігся в часі з практично ідентичним за розмахом Київським безпековим форумом.

 Захід, звичайно, відбувався з усією науковою поважністю та серйозністю, та наприкінці триденної програми курсу стався невеличкий вихід за ці стримані межі. Один із найавторитетніших українських діабетологів і співорганізатор заходу професор Борис Маньковський зворушливо подякував Яні Матвійчук, директорові з продажів Arena CS, подарувавши їй чарівний букет квітів. Щирий жест з боку спеціаліста світового рівня – кращого компліменту й визнання професійності менеджерів компанії годі шукати.

 Arena CS долучилася до заходу, який завдяки поширенню передових технологій збереже життя сотням, тисячам українців і пацієнтів із сусідніх країн. І ми пишаємося тим, що допомагаємо виконувати таку важливу для суспільства і конкретних людей місію.

 Насамкінець: не забувайте регулярно перевірятися в лікаря. Симптоми діабету давно відомі – підвищений апетит, постійна спрага, підвищене сечовиділення, втрата ваги. Зайва вага і спадковість, нездорове харчування – фактори, які ставлять вас у групу ризику. Вчасне лікування рятує від численних непоправних ускладнень і зберігає працездатність. А в тому, що українські лікарі освоюють найсучасніші світові підходи, не варто сумніватися: ми самі беремо в цьому участь :)

Директор із продажів Arena CS Яна Матвійчук: "Ми допомагаємо українським лікарям тримати світовій рівень"

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
ТЕГИ: Украина,Европа,медицина,эпидемия,ожирение,диабет,врачи,пандемия,діабет
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.