ЧАЕС - нагадування чи спогади …

18 квітня 2011, 07:54
Власник сторінки
Экономист
0
939

Кожна катастрофа має ім’я та прізвище

        25 річниця трагедії на ЧАЕС є нагадуванням того, що криза може бути не тільки фінансовою але і такою, що викликана техногенною катастрофою, яка сама по собі є набагато страшнішою. Економічні втрати України від аварії на ЧАЕС обчислюються не десятками, а сотнями млрд. доларів США. По оцінкам українських експертів станом на 2010 рік втрати України від цієї аварії оцінюються більше ніж в 200 млрд доларів США. І це тільки економічні втрати, а ще є втрати людські. Багато хто і на сьогоднішній день відчуває на собі ці наслідки.

          У одній з передач про ЧАЕС цитували одного з інженерів  розробників. Який до трагедії казав, що ЧАЕС настільки безпечна, що якби вона була меленькою, він її б собі під ліжко поставив.

          Да дійсно краще він би так зробив і полетів у космос.

          Ця трагедія нам нагадує про те, що навколо Києва є стратегічні об’єкти, які можуть бути небезпечними, як для столиці так і для всієї України і що до них необхідно приділяти особливу увагу. Одним з таких об’єктів є дамба Київського водосховища, яка знаходиться всього в декількох кілометрів від Києва.  

          В 1959 році Рада Міністрів СРСР прийняла рішення про будівництво Київської ГЕС. Будівництво розпочалося у 1961 році, а побудована вона вже була у 1964 році.

       За неофіційною інформацією, в проектуванні Дніпровського каскаду ГЕС приймав участь особисто І. Сталін.  І що при проектуванні було враховано те, що у випадку війни можна буде використати Київське водосховище, як лінію оборони. Тому в разі прориву дамби Київського водосховища будуть також зруйновані дамби водосховищ, які побудовані нижче, а саме Канівського, Кременчуцького, Дніпродзержинського, Дніпровського, Каховського водосховища.

        В підтвердження цієї теорії може бути те, що в роки другої світової війни, дамба ДніпроГЕСа була зруйнована відступаючими радянськими війсками. По спогадах очевидців, хвиля заввишки в декілька десятків метрів обрушилася на прибережну запорізьку смугу і колони біженців. Окрім військ і біженців в плавнях і береговій зоні також загинуло місцеве населення, тисячі голів худоби.

        Що могла значити для тодішнього керівництва СРСР - Українська РСР, яка займала 2,68% території союзу. А про сучасну Україну тим більше ніхто з них не думав.

        Правда це чи видумки не хотілося б перевірити, а от те, що в разі прориву дамби Київського водосховища більше всього постраждають Оболонь і Троєщина, так це точно.

          Тому керівництву Києва і України необхідно приділяти велику увагу цьому питанню, виділяти необхідні кошти на ремонт і охорону даного об’єкту.


        Київське водоймище є найнебезпечнішим містом на планеті, вважає керівник незалежної міжнародної групи вчених по прогнозуванню наслідків катастроф Василь Кредо.  За його словами, аварійність греблі зараз складає 93%. У Київському водосховищі знаходиться близько 500 млн тон високорадіоактивних мулистих нашарувань. Експерт відзначає, що якщо Київська ГЕС постраждає, наприклад, в результаті навіть не дуже сильного землетрусу, то земляна гребля не витримає, і тоді на Оболонь, Троєщину, а  потім і на всю Україну "хлине радіоактивне цунамі з Київського моря".   За його словами, в результаті подібної техногенної катастрофи можуть загинути 15 млн чоловік, буде знищено 27 міст, а також Запорізьку АЕС, передає УНІАН. "Після цього Україна навряд чи зможе будь-коли відродитися", - заявляє експерт.  

http://korrespondent.net/kyiv/155031-ekspert-avarijnost-damby-na-kievskom-more-sostavlyaet-93

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.