Мега марш вишиванок в Україні

17 травня 2017, 14:52
Власник сторінки
0
64
Мега марш вишиванок в Україні

Цього року Україна 18 травня буде відмічати Всесвітній день вишиванки та Всеукраїнський День національного костюму.

Цього року Україна 18 травня буде відмічати Всесвітній день вишиванки та Всеукраїнський День національного костюму.


День національного костюму, або як його ще називають День національного вбрання пішов від всеукраїнської акції Парад вишиванокяку у нас традиційно проводили 24 серпня, на День Незалежності, коли представники зі всієї країни з’їжджалися до Києва, щоб пройти вулицями міста у своїх національних костюмах, прикрашених вишитими візерунками, властивими саме їх регіону.

Сам день Вишиванки народився у прекрасному українському місті Чернівці, яке так само як і наша Одеса є досить багатонаціональним і колоритним. Ідеологами свята, вже в далекому 2006 році, виступили студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім.. Юрія Федьковича.

Безымянный2Безымянный3


В третій четвер травня всі жителі міста одягали на роботу чи навчання своє національне вбрання, особливо вишиті сорочки. Даний захід є аполітичним і не залежить від релігійних переконань, соціального статусу учасників чи їх політичних поглядів. Головна його мета - зберегти споконвічні народні традиції створення і носіння національної вишитого одягу.

Вже у 2010 році до свята приєдналися всі державні службовці та особисто міський голова Чернівців. Всього через рік в Чернівцях, на центральній площі міста, був встановлений рекорд по кількості людей у вишиванках в одному місці, що був офіційно занесений до Книги рекордів Гінесса. Місцеві підприємці пошили вишиванку величезних розмірів, 4 на 10 метрів, в яку прикрасили центральний корпус Чернівецького національного університету ім.. Юрія Федьковича.

Безымянный4

З роками  свято вишиванки поширилось на всю Україну та завдяки нашій діаспорі, яка з задоволенням підхопила ідею,  стало міжнародним.

Безымянный6

В м. Одеса теж традиційно проходить Мегамарш у вишиванках вже не один рік.

Так і в цьому році, жителі та гості міста, що бажають взяти участь в заході можуть прийти 20 травня до готелю «Пасаж», звідки о 13:00 і почнеться урочиста хода.

Безымянный7

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.