Перець, Весела республіка.

26 листопада 2016, 21:12
Власник сторінки
Карикатурист, економіст, пенсіонер МВС СССР.
0
177

Перець у Фейсбуці


Вчора, 25 листопада 2016 року у Фейсбуці народився  "Перець.Весела республіка" https://www.facebook.com/PerecRepublic/ та Перець гумор https://www.facebook.com/perec.humor як передумова  відродження журналу "Перець"  з січня 2017 року в оновленому друкованому вигляді. Підписка на  друкований журнал триватиме до 20 грудня 2016 року.

Інформаційна довідка про 94-річну історію успіху та поневірянь журналу "Перець"


Журнал започатковано як двотижневик під назвою «Червоний Перець», виходив російською мовою у . Заснував видання поет Еллан Блакитний.

Головні співробітники:  (М.Любченко) та інші.

Ілюстратори:  та інші.

Велику популярність журналу забезпечив Остап Вишня, який був і залишається найулюбленішим письменником українців.

Крім політичної  (завжди з радянських офіційних позицій), «Червоний Перець» присвячував увагу боротьбі зі спекуляцією, безпорадністю адміністрації,  тощо, також побутовим справам.

Автори, що друкувалися в «Перці», критикували «окремі недоліки» радянської дійсності досить гостро і задерикувато. За це часто колективу журналу було непереливки.

28 вересня 1929 Політбюро ЦК КП(б)У ухвалено конфіскацію числа 15 журналу «Червоний перець» і оголосити в пресі постанову «з різкою політичною кваліфікацією карикатур, вміщених у журналі». Зміст характеризувався як «пасквіль, скерований проти творчої роботи, що її веде партія та робітничий клас, будуючи соціалістичну Україну».

20 жовтня 1929 постанова ЦК КП(б)У засудила № 15 журналу «Червоний Перець»; ухвалено переглянути весь склад редколегії журналу.

Від  року в редакції «Червоного Перця» почалися арешти. Владі не подобалася критика в журналі. Членів редакції обвинуватили в  та один по одному заарештували.

Внаслідок  «Червоний Перець» перестав виходити.

Поновлений  — перший номер вийшов 14 травня.

У  часи став одним із найпопулярніших видань в Україні та за її межами. Стоячи на прорадянських позиціях щодо зовнішньої політики, журнал критикував вади суспільства: , бюрократію тощо. В ці часи у штаті редакції працювали Гливенко Володимир ЛеонтійовичАрутюнянц Анатолій Саркісович, Зелінський Валерій Федорович, Василенко Анатолій Петрович, Солонько Володимир Іванович, Кохан Олексій Кузьмович.

На початку  р. наклад «Перця» становив 3,3 млн прим. (для порівняння — тогочасний наклад московського «Крокодила» — 5 млн прим.).

У 1970-1980-х рр. у касу .

До кінця 2013 року журнал в основному розповсюджувався за передплатою.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.