Львів став першим в Україні Містом літератури ЮНЕСКО

15 грудня 2015, 16:45
Власник сторінки
журналіст
0
10

Днями на офіційному сайті ЮНЕСКО було оголошено перелік з 47 міст з 33 країн світу, які увійшли у мережу Creative Cities за креативність в одному з семи напрямків: ремесло і народне мистецтво, дизайн, гастрономія, література, музика, мистецтво, фільми. Відтак, Львів отримав статус Місто літератури ЮНЕСКО й таким чином став першим містом України, яке було удостоєне цього почесного титулу.

Зазначимо, що отримання почесного титулу «Місто літератури ЮНЕСКО» насамперед є  іміджевою перевагою, яка має стати поштовхом для розвитку літературного процесу, підвищення якості культури читання у місті, дозволить залучити міжнародні кошти та дасть можливість Львову стати більш помітним та впливовим на мапі світової культури.

 

«Перш за все, хочу подякувати всім громадським діячам, всім, хто долучався до того, щоб ми подали цю аплікацію і цей статус отримали. Це спільна праця великої команди. Також важливо, щоб книжка була улюблена у кожній нашій львівській сім’ї, щоб ми читали, щоб ми повернули добру традицію дарувати книжки на дні народження, на різні урочисті події. Як місто, ми в бюджеті на 2016 рік пріоритетно будемо закладати кошти на закупівлю книжок для наших комунальних  бібліотек. Також ми маємо дуже велику амбіцію, щоб той досвід, який ми зробили на прикладі міської Медіатеки, зробивши зі звичайної  бібліотеки, яка  до того не користувалась великою популярність, поширили на всі бібліотеки міста Львова. Щоб кожна бібліотека стала центром думання, читання, дискусії, щоб люди туди приходили з радістю і задоволення», прокоментував здобуток міста Лева міський голова Андрій Садовий.

Також мер зазначив, що кошти на закупівлю книг у бюджеті міста на наступний рік передбачені значно більшими, ніж у попередні роки:  «Ми  запланували суму до 1 млн. грн. Але це мають бути найкращі книжки. Я би дуже хотів, щоб Львів дав  у цьому сенсі драйв для всієї України, враховуючи теперішній непростий час, коли книгодрукування не є сьогодні на найкращих позиціях».

«Я вітаю всіх нас з тим, що Львів отримав статус Міста літератури ЮНЕСКО. Це дуже важливо -  ввійти до цієї міжнародної мережі, яка була створена для популяризації літератури в цілому світі і для нових туристичних маршрутів. Я розглядаю отримання цього статусу як великий аванс для нашого міста і для всіх організацій, інституцій, які працюють у сфері літератури і книговидання. Звичайно, Львів має свою літературну та  книжкову історію. Але, на жаль, вона відома, навіть в Україні, не настільки широкому загалові осіб, як би того хотілося,  й який на справді може створити видимі туристичні потоки і велику зацікавленість. Тому перед нами стоїть завдання – створення літературного міфу Львова. Адже для туристів важливі міфи, привабливі історії, які зроблять необхідним приїзд сюди і ознайомлення з нашим літературно-мистецьким містом», - натомість  розповіла директор ГО «Форум видавців» Олександра Коваль.

 

Ігор Галущак

Львів

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.