Великий куш

05 листопада 2015, 12:04
Власник сторінки
0
28
Великий куш

»- Знаєте, який у вас недолік? - Який? - Ніякого! »© (з фільму)

Шарада у вузькому контексті - це гра слів, в ширшому - якась загадка, розкладена на окремі складові, які в кінцевому підсумку зберуться як пазл. У картині Стенлі Донена саме так і трапиться - цілісну картинку всього, що відбувається споглядати можна буде тільки у фіналі, причому очікується вельми несподівана розв'язка подій. Якщо з можливим кандидатом на підступні злидні досвідчений глядач не промахнеться і на певному етапі перегляду особу вбивці він обчислить, то підсумковий сценарний фінт передбачити не вдасться, занадто несподіваний поворот сюжету запланований акурат на останні хвилини фільму. Як з'ясується, одна складова пазла весь час буде завуальованій, і завдяки такому козирю в рукаві «Шарада» остаточно закріпить свою позицію якісного та інтригуючого трилера, добротно приправленого стильним гумором. А якщо врахувати той факт, що в головній ролі фігурує елегантний дует в особі Кері Гранта і Одрі Хепберн, то вердикт кінострічці очевидний - класика Голлівуду. Варто відзначити, що, незважаючи на суттєву різницю у віці центральних акторів на момент зйомок, пара втілюваних ними персонажів разюче телегенічною. Грант і Хепберн органічно поєднуються в кадрі, а рівень флюїдів між ними критично зашкалює. Іскрометний флірт їх героїв видно неозброєним поглядом, показовий еталон взаємозв'язку між чоловіком і жінкою взагалі. І навіть, коли Рита Лемперт і її хамелеон знайомий Пітер Джошуа у сварці, цей зв'язок залишається непорушною.

По суті, в картині задіяно небагато персонажів, і в якості кандидатури можливого вбивці можна підозрювати кожного. Докази і очевидні факти шикуються таким чином, що грішать на всіх без винятку, і треба було дуже постаратися, щоб ввести глядача в оману. Сценарні старання настільки грамотно продуманого вишуканості свого часу удостоювалися нагороди Гільдії сценаристів США, а також премією імені Едгара Алана По в категорії «Кращий фільм». Детективна інтрига «Шаради» захоплююча вже сама по собі, бо як кожен із задіяних у ній осіб зацікавлений в отриманні великого куша в розмірі чверть мільйона доларів США (сума пристойна навіть за нинішніми мірками), а коли весь цей розгардіяш супроводжується додатково до всього іншого колоритним іронічним гумором, насолода для погляду гарантована. Адже де ще, як не в «шаради», зустрічаються перли на кшталт «немає закону про крадіжку вкрадених грошей», «людини, що потонув у своєму ліжку» або «адміністрації готелю, яка цікавиться, чому у вашому номері немає дівчини».

»- І що ж мені зробити, щоб мені повірили. Стати черговою жертвою?

- Ні. Ну хоча б почніть ». ©

Сцена, де герой Гранта приймає душ в костюмі, показова цілком, вона, рівно, як і багато інших, навіч демонструє, як уїдливі жарти, що важливо, навіть не в самих естетичних ситуаціях можуть не ототожнюватися з вульгарністю, особливо коли пофарбовані в чорнушний колір . А адже становить їх їдкий сарказм не завжди знаходиться в рамках пристойності.

В цілому, картина Стенлі Донена віртуозно поєднує жанр комедії і трилера, з перевагою в обидві сторони, навіть близько не межуючи з фолом. Але, по суті, це в першу чергу детектив з лихо закрученим фабулою. Природно, без фарсу не обійшлося, але тільки така, злегка гіперболізованна дійсність, може бути оцінена по достоїнству з боку. Крім того, позбавлена ​​непотрібного драматизму «Шарада», тим не менш, являє собою захоплюючу історію взаємин чоловіка і жінки, які володіють сильною харизмою. Без усякого роду слізливих розглядів вони постійно інтригують подальшою долею їх спільного союзу, який одну мить тріщить по швах, а в наступне вже пов'язаний практично нервучкого нитками. Отже, коктейль різних жанрових інгредієнтів перемішаний з толком, а куштувати його чи ні - справа вже смаку. Але пам'ятайте, дивитися «шаради» без відповідного настрою, «це все одно, що пити каву через вуаль». ©
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.