Зустріч із кандидатом на посаду ректора Леонідом Губерським. Репортаж

11 жовтня 2015, 18:56
Власник сторінки
0
37
Зустріч із кандидатом на посаду ректора Леонідом Губерським. Репортаж

Зустріч Губерського із студентами КНУ імені Тараса Шевченка

Губерський зізнався, що сім років пролетіли як один: велике "господарство", великий колектив, керувати якими надзвичайно непросто. Тим не менш, як зазначив колишній ректор, за цей період вдалося багато чого корисного зробити, але ще лишилися питання, які потрібно вирішити. Основна складність - це фінансування, яке не залежить від керівництва університету. В Україні триває неоголошена війна ситуація, яка забирає великі кошти та великі внутрішні резерви та зусилля.

            Почавши розмову про конкретні здобутки університету, Леонід Васильович доклали для цього немало зусиль, університет у такі скрутні для країни часи не тільки не здав свої позиції, а навпаки зміцнив їх. За ці роки покращилися показники навчального процесу, міжнародного співробітництва, вирішення кадрових питань. "Сьогодні в КНУ імені Тараса Шевченка1600 кандидатів наук, 600 чоловік докторів наук, 1600 аспірантів. Половина вузів України разом не можуть дати таких результатів. Цим треба пишатися", - зазначив Л. Губерський.

Оцінка світових рейтингів

            За словами Губерського, найсуттєвішим показником якісної роботи університету є оцінка світових рейтингів. Позаминулого року КНУ виборов 550 місце у рейтингу. За ці три роки університет піднявся більш ніж на 100 позицій. Підтвердженням цього стало те, що університет увійшов у потужний світовий рейтинг, де рівень оцінювання значно вищий. Також КНУ ім. Шевченка отримав запрошення від Шанхайського університету, а це рівень ще вищий. " Нам там важко буде змагатися. Там і фінансування недосяжне до нас, і кількість Нобелівських лауреатів. Якщо в нас бюджет фінансування  складає 1 млрд. гривень на рік, то у них 12-13 млрд. доларів на рік", - сказав колишній ректор.

Параметри оцінювання, в якому зосереджені усі досягнення університету:

1. Академічна репутація (рівень освіти, освітня діяльність).

2. Публікації вчених . За останні роки в університеті Шевченка стали стимулювати наукову роботу вчених у вигляді премій.

3.Співвідношення викладачів до співробітників. "У нас сьогодні 1 до 10. За цим показником у рейтингу займаємо 92 місце. Єдиний університет в Україні, я кажу за останні сім років, де викладачі отримують надбавки за наукову діяльність, виплати на оздоровлення раз на рік. Ні в якому із університетів таких виплат в Україні не роблять", - зауважив Леонід Васильович

4. Іноземні викладачі та студенти. Губерський оголосив, що в університеті на сьогодні 1650 студентів іноземців, але треба долучати ще  більше іноземців, адже це наш політ і фінансовий капітал.

5. Оцінка роботодавців.

Також до своїх здобутків як ректора, Леонід Губерський додав побудування нового стадіону на 2200 глядацьких місць та відкриття кафедр іноземних мов на кожному із факультетів.

"Є проблеми: індексизація стипендій і заробітних плат викладачів. Це проблема не університетська, а державна. Базова стипендія складає 730 грн., ще треба 200 грн. доплачувати. Уряд обіцяє у грудні місяці повернути гроші. Держава заборгувала 40 млн. гривень студентам, викладачам - 65 мільйонів. Сподіваюся, що найближчим часом ситуація зміниться", - завершив свій виступ Леонід Губерський.

Нагадаю, що вибори на посаду ректора КНУ імені Тараса Шевченка відбудуться 19 жовтня.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.