СПРАВЖНІ ГЕРОЇ УКРАЇНИ

05 травня 2015, 17:01
Власник сторінки
Политолог-аналитик
0
890
СПРАВЖНІ ГЕРОЇ УКРАЇНИ

До Дня Перемоги над нацизмом в Другій Світовій війні згадаємо справжніх та почасти невідомих героїв України


Кожедуб Іван Микитович: народився в с. Ображіївка, нині Сумської області. Кращий ас Антигітлерівської коаліції. Тричі герой Радянського союзу. За час війни збив 64 літаки противника, при цьому сам жодного разу не був збитий.

Ольшанський Костянтин Федорович: народився в с. Приколотне, Харківської області. Старший лейтенант. Командував героїчним десантом, що наприкінці березня 1944 висадився в порту Миколаєва. 68 морських піхотинців протягом трьох днів відбили 18 атак переважаючих сил противника, знищивши понад 700 нацистів, 2 танки, кілька гармат. За проявлений героїзм 55 морпіхів, як і їх загиблий командир, отримали звання героя Радянського союзу.

Рибалко Павло Семенович: народився в селі Малий Вистороп, Сумської області. Генерал танкових військ. Двічі герой Радянського союзу. 3 гвардійська танкова армія під його командуванням брала участь у битві за Дніпро, звільненні Києва, Житомира, Хмельницького, Львова. Після переходу кордону - танкова армія Рибалко з боями звільняла територію Польщі, і свій бойовий шлях закінчила під Берліном. Відрізнявся добрим нравом, і особистою відвагою і героїзмом - так під час форсування Дніпра, перебуваючи під шквальним вогнем нацистів переправився на правий берег з передовим загоном, щоб звідти командувати висадкою.

Ковпак Сидір Артемович: народився в селі Котельва, Полтавської області. Двічі герой Радянського союзу. Найвідоміший організатор партизанського руху в східній Україні. У 1942-1943 році його партизанський загін пройшов рейдом по Правобережній Україні та в Карпатах, пройшовши 10 тис. км. по тилах супротивника і знищивши 39 гарнізонів противника.

Кравченко Андрій Григорович: народився в селі Сулимівка, Київської області. Танковий генерал. Його війська за час війни брали участь у боях під Сталінградом, в танковій битві під Прохорівкою, битві за Дніпро. У 1944 році війська під його командуванням брали участь в оточенні більш ніж 100 тис. угруповання німців у ході Корсунь-Шевченківської операції, пізніше звільняв Правобережну Україну. Наприкінці 1944- початку 1945 року, армія Кравченко з боями звільняла територію Румунії, Угорщини, Австрії, Чехії. Генерал відрізнявся богатирською статурою - що доставляло йому незручності, тому що перебуваючи на місці командира, за ним просто не закривався люк танка - в результаті цього, найчастіше командував військами поза танком - часом прямо під вогнем нацистів.

Майкл Стренк: народився в США, в родині українських іммігрантів Марти і Василя Стренк. З жовтня 1939 служив в Корпусі морської піхоти США. Брав участь у боях з японцями на Тихому Океані, в районі Соломонових островів. У 1945 році брав участь у штурмі японської фортеці Иводзима, що вважалася неприступною. 23 лютого 1945 разом з 5 американськими бійцями поставив переможний прапор США над вершиною Іводзіми - це подія була відображена на фото, що стало символом перемоги союзників у Другій Світовій війні. Був нагороджений орденами Бронзова зірка, Пурпурне серце, і іншими нагородами США.

Євген Степанович Березняк: народився в Дніпропетровську. З самого початку війни активно включився в підпільну боротьбу з нацистами. У серпні 1944 року, його група була відправлена на територію Польщі. У 1945 році німецьке командування наказало замінувати Краків, щоб зупинити просування радянських військ. Березняку і його групі, ціною неймовірних зусиль вдалося захопити карту мінування міста і зірвати плани нацистів щодо вибуху. У 2001 році Євген Степанович був нагороджений золотою зіркою Героя України.

 

Людмила Михайлівна Павличенко: народилася в м Біла Церква, Київської області. Найуспішніша жінка-снайпер в історії - мала на рахунку 309 знищених нацистів. На фронті з перших днів війни. Брала участь в обороні Одеси і Севастополя. У 1942 році була комісована через поранення, і спрямована з делегацією в Канаду і США. 25 жовтня 1943 Людмилі Павличенко було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Олексій Прокопович Берест: народився в селі Горяйстівка, Сумської області. Пройшов війну з першого до останнього дня. 30 квітня 1945 штурмова група під командуванням лейтенанта Береста, встановила над Рейхстагом прапор 150 стрілецької дивізії, 3 ударної армії - пізніше відомий як Прапор Перемоги. 6 травня 2005, Олексій Берест був нагороджений золотою зіркою Героя України.

Лавриненко Дмитро Федорович: народився в станиці Безстрашна, на Кубані. На війні з першого дня. За два з половиною місяці боїв взяв участь в 28 боях і знищив 52 танка противника, ставши найрезультативнішим танкістом Антигітлерівської коаліції. 18 грудня 1941 року на підступах до Волоколамська після бою Д. Ф. Лавриненко був убитий осколком міни.


Петро Денисович Грищенко: народився в селі Голта, Херсонської області. У роки війни знаменитий підводник Петро Грищенко командував мінним загороджувачем (підводним човном) Л-3. На його бойовому рахунку 18 ворожих судів. Причому 8 з них човен відправив на дно тільки за один літній місяць 1942 року. За кількістю перемог Грищенко є рекордсменом серед радянських підводників.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.