Спогади Дмитра Павличка

17 грудня 2014, 16:31
Власник сторінки
Журналіст
0
1632
Спогади Дмитра Павличка

Враження від зустрічі з Дмитром Павличко.

19 листопада 2014 року до Інституту Журналістики Київського Національного Університету імені Тараса Шевченка завітав український поет, перекладач, громадський  та політичний діяч  Дмитро Васильович Павличко.

Зустріч з Дмитром Павличко організував нам наш професор Сергійчук Володимир Іванович.

Д. Павличко каже про нашого викладача так: «Ваш професормій друг», а сам Володимир Іванович казав: «Все життя Павличкажиття за Україну».

Свою промову український поет розпочав з вірша «Мова», а потім продовжив розповідати про роль журналістів.

Ось декілька його фраз, які я записала:

« Журналістика - велика сфера. Усе телебачення залежить від журналістів. Понад усе, журналісти повинні писати правду. Часи змінюються, а правда залишається важливою. Люди говорять неправду, тому що неосвічені. Тому журналісти повинні домінувати над людьми правдою

 

Але найбільше мене вразила та запамяталася історія з його дитинства, тому я вирішила поділитися його спогадами і з вами.

Дмитро Павличко народився 28 вересня 1929 р. в селянській родині в с.Стопчатів, Івано-Франківської області. У його батька було 5 дітей, вони жили не заможно, але щоб дати освіту  своїм дітям, він працював на поляків. Одного разу, маленький Дмитро прийшов до батька і каже йому: «Батько, чому ми прогинаємось під поляків? Я не можу змиритися з цим». На що батько відповів: «Мене візьмуть на роботу дорожником, я буду отримувати грощі. Я змирився і ти змирись. Я один українець, і мені важко

Як батьку, так і сину було важко знаходитись серед поляків. Дмитро Павличко каже, що польська влада була такою ж як і російська. І розказав історію, як приклад.

« Мені важко було навчатися у польській школі. Мені вчитель дала читати вірш польською мовою, на що я відповів:  «Я українець. Буду читати вірші українською мовою», за це вчитель мене била залізною палкою по моїм лодоням  та  казала: «Нема нації «українець», є нація «русин». І ти є русином, запам’ятай!».

Одного разу його запросили на вечір, присвячений творчості Т.Шевченка, де маленький Дмитро читав вірш «До Основяненка» . Але за дверима стояв якийсь військовий, поліцай або дільничний, але поляк. І коли він почув, як усі співають «Ще не вмерла Україна», він зняв капелюх і пішов.

Вже в 5 класі  Д. Павличко починає писати свої перші вірші  у дівочих зошитах. Він писав любовні вірші дівчаткам. Мені було цікаво дивитися на нього, слухати його промову и спостерігати за його реакцією. Він з болістю, але з якоюсь приємною усмішкою розповідав про вірші у зошитах дівчат. Дівчата вважали його великим літератором, а він хотів бути популярним та відомим у класі.

Першу книжку, яку видав Павличко «Любов і ненависть», яка зявилася у 1953 році. Взагалі, Павличко писав про Батьківщину.

Д. Павличко — один з організаторів Народного Руху України, Демократичної партії України, перший голова Товариства української мови імені Т. Г. Шевченка. У 1990–1999 роках — Народний депутат України. З 21 жовтня 2005 року — знову обраний народним депутатомУкраїни (фракція Української Народної Партії). На IV Всесвітньому Форумі Українців, що відбувся в Києві 18-20 серпня 2006 р., Павличка Дмитра Васильовича було обрано Головою Української Всесвітньої Координаційної Ради.

У 1948 році  у Львівському Університеті  ім. І. Франка, він виступає з промовою, де каже: «Чому ми слухаємо лекції російською, а не українською мовою?»

Після цих слів, секретар Грушевського пише листа до Хрущова, що йде русифікація. А Хрущов  каже: « А ви послухайте Павличка, послухайте, що він каже.»

За це його не виключили. Таким чином, його прорадянська поезія була його щитом, ця мовна тема була однією з провідних.

У кінці свого виступу, Дмитро Васильович прочитав нам свій вірш. Студенти Інституту Журналістики першими його почули.

«Знаєм, буде попелу багато, що затвердне в росній цілині,
Знаєм, що запросять нас до НАТО, як помрем і встанем по війні.
Хто ж їм скаже голосно, щомога, щоб на цілий світ було чутно:
Українська кров – то перемога, сяюча давно, як сонця дно?
»

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.