Діда Мороз чи Санта Клаус

17 грудня 2014, 16:27
Власник сторінки
0
18

Перейменувати Діда Мороза у Санта Клауса , це мабуть і гарна пропозиція , але як важливо , позичуючи европейське , не втратити українське . На що дійсно потрібно привернуту увагу народа та політиків ??

    Перейменувати Діда Мороза у Санта Клауса ,  це мабуть і  гарна пропозиція , але як важливо , позичуючи европейське , не втратити українське . На що дійсно потрібно привернуту увагу народа  та політиків ??

 

    Усі гарно розмовляють про багате майбутне України , але  більшість людей , особливо шкільгного року ,розмовляють російською .  С чого ж потрібно почати кроки до справді незалежної  і щасливої держави  ? Хочу привернути  вашу увагу до Гетьмана  Соропадського , що він відстоював ,за що боровся , і чи має це значення у наш час ?

Скоропадський робив спроби, й далеко не завжди безуспішні, українізувати державний апарат, який майже повністю складався з колишніх царських чиновників — «українофобів». У всіх установах і військових частинах було створено курси українознавства. 
    При всілякому сприянні гетьмана міністр народної освіти та мистецтва М. Василенко розпочав українізацію загальноосвітньої школи. Зустрічаючи опір у педагогів і батьківських комітетів, він пішов обхідним шляхом: замість того щоб українізувати російські гімназії, засновував поряд з ними українські. Восени 1918 р. існувало вже близько 150 українських гімназій, у тому числі сільських. Було прийнято закон про обов'язкове вивчення української мови та літератури, а також історії та географії України в усіх середніх школах.
Поряд з існуючими університетами засновувалися нові — українські (перші —у Києві та Кам'янці-Подільському). У Київському, Харківському й Одеському російськомовних університетах почали працювати кафедри української мови, літератури, історії і права.
     У листопаді 1918 р. відкрилася Українська Академія наук. Наказом Скоропадського були призначені перші 12 академіків: по історико-філологічному відділу — Д. Багалій, А. Кримський, М. Петров, С. Смаль-Стоцький; по фізико-математичному — В. Вернадський, М. Кащенко, С. Тимошенко, П. Тутківський; по відділу соціальних наук — М. Туган-Барановський, О. Левицький, В. Косинський, Ф. Тарановський.


     Гетьман не шкодував коштів на культурні заклади. У серпні 1918 р. було організовано Національну бібліотеку, в котрій збиралися всі пам'ятки духовного життя українського народу — як рукописні, так і друковані. Засновувались Національний архів України, Національна галерея мистецтв, Історичний музей, Український національний театр під керівництвом П. Сакса-ганського, «Молодий театр» Л. Курбаса тощо.

Як на вашу думку, серед українських політиків зараз знайдеться ще один  Павло Скоропадський ? Чи у найбжчий час, Різдво ми будемо святкувати у грудні, разом з Санто Клаусом ?

                                        

                                              Свиридюк Олена  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.