Козацька символіка

14 грудня 2014, 17:45
Власник сторінки
6
555
Козацька символіка

Виявлення козацької держави,її успіхів та поразок,символ боротьби за краще майбутнє

Одне з основних елементів становлення державності є визначення символіки. Символіка є свідченням боротьби за самовизнчення. Корені матеріальних та духовних символів козацтва слід шукати ще в глибину тисячоліть.
Символіка є важливим складником будь-якої ідеології. Як верства,що орієнтувалася на здобуття певного статусу,козаки мусили виробити систему відповідних зовнішніх ознак,створити,або запозичити символи своєї козацької держави. Герби й родоводи,клейноди,зброя,коні,одяг,їжа-це усе,з чим пов'язувалося життя козаків,і що вирізняло їх з-поміж загалу.
Найбільшою святинею вважалася корогва-прапор,він був одним із найважливіших клейнод гетьмана і всього Війська Запорізького.
Найважливішу ознаку влади кошового отамана становила булава- палиця з горіхової деревини завдовжки 50-70 см зі срібною чи визолоченою кулею в кінці. Булава розкішно оздоблювалася, здебільшого смарагдами і перлами. Вона завжди була на видному місці; під час переговорів- у руках гетьмана, а під час виборів- на столі.
Бунчук – відзнака гетьмана і кошового під час військових походів – це древко завдовжки 2 – 2,5 метри із золотою кулею, на якій було підвішено кінське волосся й червоні мотузки як символ гетьманської влади.
Печатка — символ влади судді. Нею скріплювались всі документи Війська Запорізького, видані кошем універсали, привілеї, дипломатичне листування. На печатці зображений герб — постать козака, озброєного мушкетом і шаблею.
Литаври – відзнака довбиша. Без ударів довбиша в литаври не можна було скликати січову раду.
Ми, українці, пройняті духом козацтва. Українська символіка є відображенням української національної ідеї, в ній залишили слід незабутні сторінки нашої історії, нашої культури. Велика частина предковічної нації українського народу збережена на козацьких гербах і прапорах, що й нині слугують державницькими символами нашої країни. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.