Шипко: Першу карту козацького краю викарбовано на камені

08 грудня 2014, 13:10
Власник сторінки
0
60

Пам’ятний знак із зображенням фрагменту карти «2.Запоріжжя» Гійома Л. де Боплана було урочисто відкрито в Нікополі

6 грудня 2014 року в Нікополі  Дніпропетровської області відбулось урочисте відкриття  пам’ятного знаку із зображенням фрагменту карти «2.Запоріжжя»  Гійома Л. де Боплана, який був виготовлений та встановлений за підтримки народного депутата Андрія Шипка. 

Вищезгадана карта Г. Л. де Боплана   показує частку творчої праці автора і входить до єдиного комплексу карт України, створених ним в 30-ті – 50-ті роки XVII століття, та є поки єдиною в європейській картографії, на якій показано Микитин Ріг – територію нинішнього розташування міста Нікополь.

Оригінал карти зберігається  у Гданській науковій бібліотеці Польської академії  наук, а її сканована копія, на прохання наукової частини Нікопольського державного  краєзнавчого музею, 18 травня 2006 року була передана Генеральним консулом Польщі в Україні Ярославом Ксьонжиком під час урочистого зібрання з нагоди фестивалю польської культури в Нікополі.

Слід зазначити, що встановлення історичної пам'ятки сприятиме всебічному розвитку польсько-українських культурних відносин  та стане важливим об’єктом  на туристично-екскурсійних маршрутах  не тільки місцевого, а й всеукраїнського та міжнародного значення.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: карта,Никополь,Днепропетровская область,Гданьск,народний депутат,Запоріжжя
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.