Творець української армії

29 жовтня 2014, 01:17
Власник сторінки
0
31

Петро Конашевич-Сагайдачний -легендарний отаман

Майбутній полководець  народився в селі Кульчиці Перемишльської землі  в шляхетській  сім’ї ,що сповідувала провослав’я. Він вів свій рід із дрібної шляхти Попелей-Конашевичів. Навчався в Острозькій школі на Волині. Після випуску переїхав до Львова, а потім до Києва, де працював домашнім учителем, а також помічником київського судді Івана Аксака.

Військовому мистецтву молодого Птера навчав Самійло Кішка ,оспіваний у народних думах за героїчне визволення з турецького полону ,де перебував близько 25 років. Досвідчений гетьман відзначав непересічний талант свого учня : «Від молодих нігтів навчився він натягувати лук, проводити день за днем у сідлі, з труднощами боротися силою свого характеру; легко переносив він втрати, голод і працю, не боявся ворога і під час небезпеки проявляв відчайдушну хоробрість».Він також демонстрував неабияку політичну далекоглядність . Як пише В. Антонович:«Ще не бувши гетьманом, а ні старшим на Запоріжжі ,Сагайдачний уславив себе цілим рядом добре обміркованих вдалих походів на Туреччину і Крим. Козаки обирають його обозним, доручивши відати всією артилерією Січі, а з часом - і козацьким гетьманом».  У багатьох походах він підтвердив славу одного з найвидатніших державних діячів і полководців Європи. У козацьких походах на Молдавію, Лівонію виявив себе як хоробрий та умілий воїн. Він швидко завоював авторитет серед запорожців. Під проводом Сагайдачного козаки здійснили успішні походи проти Туреччини і Кримського ханства. Особливого розголосу в Європі лицарська звитяга українських козаків набуває після здобуття ними у 1614 році турецької фортеці Синоп, а згодом і Кафи – величезного невільницького ринку в Криму. Козаки розбили 14 тисяч мусульман, потопили багато турецьких галер, визволивши тисячі українських бранців.

Саме Петру Сагайдачному завдячують козаки своею славою,бо він не тільки ввів досить сувору армійську дісципліну ,а й розробив оригінальну ,властиву лише їм ,тактику бою ,враховуючи слабкі місця і переваги над супротивником .Вони були надійним щитом на східних кордонах Польщі ,потужною силою ,з якою повинні рахуватися. Після знаменних походів на Туреччину і Московію ,а також Хотинської битви Петро Сагайдачний отримав від польського королевича Владислава не просто подарунок у вигляді меча ,інкрустованного золотом і діамантами ,а визнання гетьмана ,що тепер міг вести переговори на рівні з королем ,і очолюванного ним козацтва.

Петро Конашевич-Сагайдачний -легендарна постать української історії,герой свого часу ,що возвеличив своїми справами рідний народ і був гідним сином своєї землі ,а також прикладом для наслідування нащадкам, і особливо -нашим сучасникам .


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.