Постать Петра Сагайдачного в історії України

22 жовтня 2014, 11:18
Власник сторінки
1
139
Постать Петра Сагайдачного в історії України
Петро Сагайдачний

"Був це чоловік великого духу, що сам шукав небезпеки, легковажив життям, у битві був проворний, діяльний, у таборі сторожкий, на нарадах обережний і в усяких розмовах неговіркий". Я. Собеський, 1646

Українська історія нараховує багато видатних фігур, що відігравали архіважливу роль у розвитку держави. Значущу сторінку епохи козаччини по праву очолює видатний полководець Петро Сагайдачний, точніше Петро Конашевич: Сагайдачним його прозвали козаки від слова «сагайдак» за майстерну стрільбу з лука.

Народився він в селі Кульчиці Перемишльскої землі Руського воєводства, на території сучасної Львівщини. Точна дата народження невідома через відсутність прямих писемних джерел, тому історикам доводиться обмежуватися надто приблизними даними – друга половина шістнадцятого століття. Початкову освіту отримав у Самборі, а потім навчався в Острозькій академії, після чого працював домашнім вчителем та помічником київського судді Івана Аксака.

Новий і найвизначніший етап його життя почався під кінець століття (приблизно в 1598 році), коли він пішов на Запорізьку Січ, де згодом заробив авторитет своєю відвагою та розумом. Військовому мистецтву Сагайдачний навчався у Самійла Кішки. У кінці XVI — на початку XVII сторіччя очолив Запорізьку Січ, став кошовим отаманом. Під його керівництвом запорожці в 1605 році взяли турецьку фортецю Варну, в 1614 — Синоп, а в 1616 — Кафу (Феодосію), спалили турецький флот і звільнили безліч християнських невільників. Прийнявши булаву з рук народу і війська, Сагайдачний назвав себе гетьманом обох сторін Дніпра і Війська Запорізького; його приклад наслідували полковники й сотники, і козаки малоруські почали називатися запорожцями. Ця назва відрізняла полки, віддані гетьманові й вітчизні, від полків, які були віддані магнатам і Польщі.

Саме Сагайдачний зробив із запорізьких козаків справжнє могутнє військо (ввів армійську дисципліну і розробив тактику бою, властиву саме козакам), давши йому можливість воювати з переважаючою кількістю турецької армії. Сильна армія запорізьких козаків свого часу була щитом, який защищав східні кордони Польщі від турків і Москви, що дозволило Сагайдачному вести переговори на рівних із польським королем. Славу полководця Сагайдачний здобув у двох походах: московському 1617—1618 років і турецькому — 1621. У 1618 році поляки звернулися до Сагайдачного з проханням допомогти королю Владиславу, котрий вирушив під Москву. З 20 000 козаків Сагайдачний здобув Ливни і Єльци, розбив московські ополчення Пожарського й Волконського і вивів Владислава зі скрутного становища. З усім Військом Запорізьким Сагайдачний вступив до Київського (Богоявленського) братства. І хоча його створили без дозволу короля, братство не насмілювалися заборонити, побоюючись козацтва. У 1620 році Сагайдачний переконав єрусалимського патріарха Феофана, що повертався з Москви, відновити православну ієрархію, знищену унією.

Тяжко поранений під Хотином, 20 квітня 1622 року Сагайдачний помер від отриманих ран.  Цікавим є той факт, що перед смертю Сагайдачний заповів усе своє майно на просвітницькі, доброчинні та релігійні цілі, зокрема Київському братству і Львівській братській школі.

Отже, його без сумнівів можна назвати однією з найцікавіших і найвидатніших постатей української історії, справедливим борцем за свободу й геніальним полководцем та стратегом. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.