Постать Петра Сагайдачного в історії України

21 жовтня 2014, 23:31
Власник сторінки
0
43

Найяскравіші вчинки Сагайдачного

Хоча й доба Сагайдачного була короткою,проте мала важливу роль в історії Украіни. Блискучий полководець, мудрий політик Петро Конашевич-Сагайдачний не просто так згадується сьогодні у супрроводі таких слів. "Був то чоловік великого духу, що сам шукав небезпеки, легковажив життям, у битві був першим, коли доводилося відступати-останнім".

 П.Конашевич-Сагайдачний – один з найвидатніших козацьких ватажків, людина великих організаторських здібностей, безстрашний, видатний полководець, схильний до активних наступальних дій, який мав звичку раптово робити наступи і напевно саме цій своїй звичці і має дякувати. Водночас він був талановитим дипломатом і державним діячем. багато людей і політиків зараз захоплюються біографією і політичною діяльністю Сагайдачного.

 Брав участь у знаменитих морських і суходільних походах проти Кримського ханства і Турецької імперії, заживши особливої слави. був справжнім лідером і продумував кожний свій крок,хоча й зі сторони це могло здатися спонтанністю.

Народився в с. Кульчиці на Львівщині, навчався в Острозькій академії, був на службі в київського судді Аксапа, а згодом опинився серед запорожців. Не просто ж так доля розпорядилася щоб він потрапив саме до козацтва.

 З 1616 р. І до кінця свого життя він був гетьманом Війська Запорозького.Керування та організаторські здібності були в нього нібито в крові.Ставши гетьманом, П.Конашевич-Сагайдачний велику увагу звертав на зміцнення війська:

 Систематично проводив його реорганізацію; 

Звільнився від ненадійних і тих, хто порушував дисципліну;

Дбав про озброєння козаків;

Домігся, щоб кожен козак мав коня;

Проводив тренування і навчання війська;

Час від часу проводив огляд військового вишколу козаків;

Збільшив кількість чайок до 300.

 П.Конашевич-Сагайдачний відомий і своєю просвітницькою діяльністю. Він з усім військом був вписаний до Київського братства, підтримував з ним тісні стосунки, постійно опікувався цим культурним і духовним центром, надаючи йому велику матеріальну допомогу. Він здобув собі слави і двома великими походами: Московським 1618 року і Турецьким 1621 року – Хотинська битва.

В зовнішній політиці Сагайдачний намагався запевнити Війську Запорізькому певну свободу рухів. Брав участь в тогочасній європейській політиці. Підтримував наміри польського короля Владислава і в 1618 році у з кільканадцятьма тисячами козаків він ходив в похід на Молдавщину. Був членом ордеру "Християнської міліції" і боротьбу з мусульманським світом вважав за головне завдання козачинни.

Сагайдачний- являє собою дуже поважну постать в історії,що варто було б політикам сьогодення брати з нього приклад. Його життя- вияв високого патріотизму та любові до рідної землі. Ось які герої мають бути у нашому суспільстві. Героїчна постать Сагайдачного-у центрі творів Данила Мордовця "Сагайдачний", Осипа Маковея "Ярошенко", а ткож у численних піснях, легендах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.