НЕ екскурсія вглиб Поділля

17 червня 2014, 13:26
Власник сторінки
0
41
НЕ екскурсія вглиб Поділля
Чернятин. Палац

Цей текст про добровольців-краєзнавців писався півроку тому. А задається, як у минулому житті. Нині час інших добровольців. Сподіваюся мине кілька місяців і зможемо повернутися до нормального життя. Можливо, те, що сьогодні відбувається в країні, поверне нас до справжніх цінностей. Тому залишаю його без змін, та запрошую у віртуальну подорож вглиб Поділля.

Типова ситуація для України: пам’ятки історії та архітектури, які могли б прикрасити туристичні маршрути, занепадають та гинуть. Багато з них вже неможливо врятувати від руйнування, інші – час рятувати від «прихватизаторів».

Ще Леся Українка писала: «Красо України, Подолля! Розкинулось мило, недбало!» Тільки сьогодні від багатьох подільських окрас залишилися лише рядки лесиного вірша, а до інших важко дістатися розбитими дорогами.

Подільська історія стирається в пил. Сьогодні вже майже ніхто не пам’ятає, що дуб із поеми «Руслан і Людмила» ріс біля палацу у селі Чернятин (нині Жмеринського району Вінницької області). Саме гостюючи у родичів у цьому палаці, Олександр Пушкін задумав одну з кращих поетичних казок.

Ще менш відомі польські сторінки історії Поділля. В селі Уланів (Літинського району Вінницької області) жив та покінчив життя самогубством Ян Потоцький –  автор роману «Рукопис, знайдений у Сарагосі».

На Вінниччині народився польський поет і філософ Стефан Вітвіцький, на вірші якого Фредерик Шопен написав багато відомих романсів.

Про ці та багато інших сторінок історії вже б і зовсім забули, якби не ентузіасти на чолі з родиною Істошиних. Валерій і Аліна (та їх четверо дочок) у вільний від роботи та навчання час їздять розбитими шляхами у напівзабуті подільські села. Під час таких подорожей вони, зокрема, фотографують старовинні  будівлі та нагадують місцевим жителям про їхню історію.

Валерій та Аліна передали нам деякі із своїх фотографій. Подивіться пильно: це – Поділля, яке ви не побачите на жодній екскурсії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.