"Янголи Майдану" в університеті Шевченка

03 квітня 2014, 01:02
Власник сторінки
студентка
0
261

В Центрі фольклору та етнографії КНУ ім. Т. Шевченка відбувається виставка "Ангели Майдану" Катерини Ткаченко. Студенти мають змогу не лише споглядати роботи художниці, а й зустрілись з нею особисто

Катерина Ткаченко - молода українська художниця, член спілки художників України та  член Мистецької сотні Майдану. Її, як і багатьох українців, не можуть залишати байдужою події, які відбуваються в країні останні півроку. Тому Катерина, як людина мистецтва, ще з перших днів охороняла Майдан духовно. Її головна зброя – пензлик, дощечка та акрилові фарби. Вона впевнена, що кожна людина має вищі сили, які їй допомагають  - це янголи-охоронці. Саме їх вона й зображує на своїх картинах:«Нам потрібні не лише людські сили, а й небесні».

  

На сьогодні виставка Катерини Ткаченко «Ангели Майдану» проходить в Центрі фольклору та етнографії КНУ ім. Тараса Шевченка, який і організував творчу  зустріч художниці з студентами Інституту філології.

Майстриня розповіла чимало цікавого про себе, Мистецьку сотню Майдану й, звісно ж, про своїх янголів. На одну картину витрачається приблизно один-два дні: «Я з тих художників, які  працюють швидко. Інколи одного янгола малюю близько тижня, але це не часто». Більшість картин виконані на дошці, лише кілька – на полотні.  За словами художниці, дерево – це живий матеріал, а тому дає підказку, якою має бути робота. На сьогодні серія налічує близько 60 картин, але Катерина Ткаченко не планує на цьому зупинятись, адже боротьба в Україні й досі продовжується. До слова, раніше ця виставка була в Українському Домі, але через бойові дії картини довелось звідти евакуювати.

 Студентів цікавило й те, з кого художниця малює обличчя для картин, адже вони всі різні. Можливо, вони пов’язані з Небесною сотнею, яка й асоціюється з янголами Майдану? «Вже коли з’явилася Небесна сотня, я побачила якесь перехрестя цих полеглих янголів зі своїми», - говорить Катерина. – «Хочу вірити, що одні й інші зможуть підтримати нас і допомогти вибороти нове життя для нашої країни. Але, оскільки це янголи, я не хотіла прив’язуватись до облич. Можливо, десь людину побачила, й її риси відобразились в роботі. Але свідомо малювати обличчя я не мала на меті».

Щодо самої виставки, думки студентів розділились. Більшість сприймає її виключно позитивно, як наприклад першокурсниця Наталія: «Мені дуже сподобались картини-ікони. Сама тема янгола-охоронця України дуже близька для мене. Так як ці картини побували на Майдані, то можна відчути, що вони насичені тими подіями й відчуттями, які пережила Україна й кожен свідомий її громадянин».

Але були й такі, що піддали художницю критиці: «Тема ангелів – святечна. Втілювати її у роботах - це те, що згодом заворожуватиме глядачів. Але я вважаю, що здобувати популярність на такій сердечній темі – дещо неетично », - коментує побачене студентка Роксоляна.



Сама ж художниця свою виставку представляє так: «Мої «Ангели Майдану» – це віра і надія на перемогу України. Це ми, українці, в різних проявах, з різними долями, об’єднані спільною метою, чиї серця звернені до світла й добра.  Мій проект має початок та не має завершення. Допоки триватиме протистояння Добра зі Злом – поставатимуть в оборону наших душ та України Ангели майданів…»

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: искусство,картины,художник,культура,майдан,Ангелы,ангел,КНУ им. Шевченко,КНУ ім. Т.Шевченка,мистецтво
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.